Production of Creole cocoa plants (Theobroma cacao L.), using two grafting techniques with modifications and their effect on the success of the nursery phase

Authors

  • Leticia Beatriz Villalta-Cartagena Universidad de El Salvador
  • Ana Teresa Rivas-García Universidad de El Salvador
  • Yeni Marcela Ramos Universidad de El Salvador
  • Fidel Angel Parada-Berríos Universidad de El Salvador
  • Marvin Orlando Marvin Orlando Molina-Escalante Universidad de El Salvador

Keywords:

Performance, Cocoa, Techniques, Graft anatomy, Affinity, Compatibility, Theobroma cacao L., Nursery

Abstract

Aiming to evaluate two grafting techniques in cocoa and their modifications, an investigation was carried out in the nursery of the Faculty of Agronomic Sciences of the University of El Salvador, from July to December 2013. For the execution of the experiment, He used a completely randomized statistical design, evaluating the lateral plating graft, terminal spike and modifications of both. The modifications consisted of the use of Parafilm®, plastic bag and complete mooring as a mummy, generating a total of seven treatments and four repetitions; The experimental unit was constituted by 10 units, totaling 280 cocoa plants. The variables evaluated were: percentage of yield, increase in plant height, increase in stem diameter, number of leaves, number of shoots, leaf area, fresh leaf weight, dry leaf weight, specific leaf weight (PEH), days of development (GDD) and cost benefit ratio of the production of the plants. As a result, it was found that the greatest success of graft seizure was in the treatment of terminal spike with half wrap plus bag (T4), followed by side plating with half wrap plus bag (T2), being the side veneered control with half wrap without bag (T1) with the least success. With respect to the costs, it was shown that side plating with half wrap plus poly bag (T2) and terminal barbed wrapped in half plus poly bag (T4) are the ones that presented the lowest cost. Finally, nurserymen are recommended to use these latest treatments

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Leticia Beatriz Villalta-Cartagena, Universidad de El Salvador

Departamento de Fitotecnia, Facultad de Ciencias Agronómicas

Ana Teresa Rivas-García, Universidad de El Salvador

Departamento de Fitotecnia, Facultad de Ciencias Agronómicas

Yeni Marcela Ramos, Universidad de El Salvador

Departamento de Fitotecnia, Facultad de Ciencias Agronómicas

Fidel Angel Parada-Berríos, Universidad de El Salvador

Departamento de Fitotecnia, Facultad de Ciencias Agronómicas

Marvin Orlando Marvin Orlando Molina-Escalante, Universidad de El Salvador

Estación Experimental y de Prácticas, Facultad de Ciencias Agronómicas

References

Azcón, J; Talón, M. 2003. Fundamentos de Fisiología Vegetal. Madrid. ES. Mc Graw Hill. 522 p.

CATIE (Centro Agronómico Tropical de Investigación y Enseñanza, El Salvador). 2013. Informe Nacional: Uso actual y Oferta de tecnologías sostenibles en la cadena de valor del cacao para mejorar la Seguridad Alimentaria en El Salvador. Unidad de desarrollo de Agronegocios. 40 p.

Constanza, JA. 2014. Inventario de Productores y Material genético criollo de cacao en El Salvador. CRS. 108 p.

CRS (CATHOLIC RELIEF SERVICES, El Salvador). 2014. Iniciativa nacional de cacao. CRS, SV. 25 p.

Dubón, A; Sánchez, J. 2011. Manual de Producción de Cacao. 1 ed. La Lima, Cortés: FHIA. 208 p.

Hartmann, H; Kester, D. 1997.Propagación de plantas principios y práctica. Sexta edición. Compañía editorial continental S.A de C.V México. p 760

MARN (Ministerio de Medio Ambiente y Recursos Naturales, El Salvador). 2013. Estrategia Nacional de Biodiversidad. Ministerio de Medio Ambiente y Recursos Naturales. El Salvador. 24 p.

Miramontes, AL; Villega M A; Ruiz, LM; Gonzales H, VA; Mora. A. 2011. Crecimiento foliar y desarrollo de brotes en selecciones injertadas de zapote mamey. Revista Mexicana Ciencias Agrícolas. 2(6):911c

Ortega, EZ. 2011. Anatomía de los órganos vegetativos: crecimiento segundario. Argentina, UNT. p 13.

Parada-Berríos, FA; Barrera-Santos, DA; Quintanilla, JR. 2016. Propagación vegetativa de ojushte (Brosimum alicastrum Swartz) utilizando modificaciones de dos técnicas de injerto y su incidencia en el éxito del prendimiento. Informes Técnicos: Rescate y desarrollo de germoplasma de ojushte con alto potencial genético de rendimiento, nutricional y comercial. Universidad de El Salvador. Financiado por PRESANCA II/ CSUCA. 126 p.

Puente Alarcón, JE. 2009. Efecto del injerto intermedio en la producción de plantas enanizadas de marañón (Anacardium occidentale L); fase de vivero. Tesis. Ing. Agr. San Salvador, SV. Universidad de El Salvador. p 57

REPSOL. 2000. (En línea). Envase activo para prolongar la vida de los alimentos. ES. Universidad de Zaragoza. Consultado 8 ene.2019. Disponible en https://www.repsol. com/es/sala-prensa/repsol-news/envaseactivo/index.cshtml

Rodríguez, R. 1996. Metodología de extensión agrícola comunitaria para el desarrollo sostenible. SV, IICA. p 121-140

Romero Castellano, XG; Moreno Peraza; JA. 2012. Evaluación de chute (Persea Shiedeana) como portainjerto para la producción comercial de plantas de aguacate (Persea americana mil) en fase de vivero. Tesis. Ing. Agr. Universidad de El Salvador. San Salvador, SV. p 44-45.

Vidal Hernández, L. 2002. Aislamiento y cuantificación de Catequinas involucradas con la incompatibilidad en injertos de Guanábano (Annona muricata L.). Tesis para obtener el grado de Doctorado en Ciencias. Área: Biotecnología. 146 p

Published

2022-11-09

How to Cite

Villalta-Cartagena, L. B., Rivas-García, A. T., Ramos, Y. M., Parada-Berríos, F. A., & Marvin Orlando Molina-Escalante, M. O. (2022). Production of Creole cocoa plants (Theobroma cacao L.), using two grafting techniques with modifications and their effect on the success of the nursery phase. Revista Minerva, 2(1), 51–62. Retrieved from https://revistas.ues.edu.sv/index.php/minerva/article/view/2406