Morphoagronomic characterization of Creole cocoa (Theobroma cacao L.) and its incidence in the selection of promising germplasm in areas of natural presence in El Salvador

Authors

  • José Alexander López-Hernández Universidad de El Salvador
  • Fredy Noe Ortiz-Mejía Universidad de El Salvador
  • Fidel Ángel Parada- Berríos Universidad de El Salvador
  • Francisco Lara-Ascencio Universidad de El Salvador
  • Elías Antonio Vasquez-Osegueda Universidad de El Salvador

Keywords:

Creole cocoa, Morphoagronomic characterization, Preservation, Germplasm

Abstract

In El Salvador, the cultivation of cocoa is projected as a new category of agricultural production both nationally and internationally. It constitutes an opportunity for the economic development of producers interested in this crop. For this reason, a process of prospecting of this species was carried out between the period of October 2013 to June 2014, starting collections of fruits and vegetative material of cocoa in areas of natural presence of the species. The objective was to identify cocoa trees in situ for morphoagronomic characterization, using descriptors adapted to the catalog of cocoa cultivars from Peru, CATIE and FEDECACAO. Areas where the species was present were identified, in the municipalities of Caluco, in Sonsonate; El Salitre, Ciudad Delgado and Renderos Plans, San Salvador; Tenancingo, Cuscatlán; San Pedro Nonualco and Santa María Ostuma, La Paz, Ciudad Victoria, Cabañas y Jucuapa, Usulután. 21 trees were characterized; each with their respective qualitative and quantitative attributes such as: tree height, shape and size of leaves, fruits, seeds and flowers. Each sampled tree was georeferenced, in order to locate it and generate the distribution map of them nationally. Also, in the Agricultural Chemistry laboratory of the Faculty of Agronomic Sciences, bromatological analyzes were carried out on fruit samples, determining: fat, protein, ash, iron, zinc, total humidity, partial humidity and dry matter. As a result of this investigation, a cocoa collection with outstanding attributes was initiated, the highest percentages of fat were obtained by trees coded as: UES-PDP-19, with 56.4%; UES-SPN-7 with 50.67% and UES-SPN-8 with 50.29%; and the highest percentages of protein were identified for accessions, UES-SLT-16, with 27.38%; UES-TNG-18, with 23.36%; and UES-SAL-3 with 21.31%; parameters that are important when making production programs, genetic improvement and in the preservation of this germplasm

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • José Alexander López-Hernández, Universidad de El Salvador

    Departamento de Fitotecnia, Facultad de Ciencias Agronómicas

  • Fredy Noe Ortiz-Mejía, Universidad de El Salvador

    Departamento de Fitotecnia, Facultad de Ciencias Agronómicas

  • Fidel Ángel Parada- Berríos, Universidad de El Salvador

    Departamento de Fitotecnia, Facultad de Ciencias Agronómicas

  • Francisco Lara-Ascencio, Universidad de El Salvador

    Departamento de Protección Vegetal, Facultad de ciencias Agronómicas

  • Elías Antonio Vasquez-Osegueda, Universidad de El Salvador

    Departamento de Protección Vegetal, Facultad de ciencias Agronómicas

References

Anderson, TR. 2001. El Salvador 1932., Trad. Juan Mario Castellanos 3ra ed. Dirección de Publicaciones e impresos. CONCULTURA. San Salvador, El Salvador.

Batista, L. 2009. Guía Técnica El Cultivo del Cacao. (En línea). Santo Domingo, DO. CEDAF. Consultado 29 de ago. 2012. Disponible en http://foroagroindustria. files.wordpress.com/2010/02/presentacion_ cacao_ujmd_el-salvador.pdf

Braudeav, J. 1970. El Cacao: Técnicas Agrícolas y Producciones Tropicales. Barcelona, ES. Colección agricultura tropical. 297 p.

CONACYT (Consejo Nacional de Ciencia y Tecnología). 2011. Caracterización Genética de los Tipos de Cacao establecidos en el cultivar “Cooperativa Hacienda la Carrera” Usulután, El Salvador. El Salvador Ciencia y Tecnología. 16 (21): 12-18.

Denys, H. 1962. El Cultivo de Cacao y algunos trabajos y observaciones llevados a cabo en El Salvador. Tesis. Ing Agr. San Salvador, SV. UES. 134p

Dubón, A. 2011. Manual de Producción de Cacao. Lima, Cortez, HN. FHIA. 208 p.

Escalante Arce, P. 1992. Códice Sonsonate. Tomo I y II. 1ra Ed. Dirección de Publicaciones e Impresos. CONCULTURA. Ministerio de Educación. El Salvador

Espinal, CF. 2005. Cadena de Cacao en Colombia. Bogota, EC. MADROAC. 51 p

Espinosa, E. 2011. Cacao Blanco una Especialidad del Perú. FAIRTRADE; Ibérica. Piura, PE. (En línea). Consultado 5 mar. 2016. Disponible en: http://www.sellocomerciojusto.org/ news/es_ES/2011/06/20/0001/cacao-blancouna- especialidad-de-peru

Franco, L; Hidalgo, R. 2003. Análisis Estadístico de Datos de Caracterización de Recursos Fitogenéticos. Cali, col. IPGRI. 4 p.

Fuentes Fernández, S. 2011. Análisis de Componentes Principales. Madrid, ES. UNAM. p 3

García Carrión, LF. 2012. Catálogo de Cultivares del Cacao del Perú. (En linea). Lima, PE. Consultada 8 sep. 2013. Disponible en: http://www.regionhuanuco.gob.pe/grde/. / cultivares_2012.pdf.

Gutiérrez Hernández, BE. 2011. “Estudio Agronómico y Fisicoquímico de los Eco Tipos de Cacao Cultivados en los Municipios de Izalco y Nahuilingo, en el Departamento de Sonsonate en El Salvador”. Tesis. Ing. Alimento. Antiguo Cuscatlán, SV. UMD. 116 p.

Montecinos, EC. 2012. Caracterización de la Cadena de Valor de Cacao en El Salvador. CENTA-MAG. La Libertad, SV. 71 p.

Ramos Pérez, DM. 1994. Determinación de Materiales Promisorios de Cacao (Theobroma cacao L.) en la Hacienda Cooperativa “La Carrera” Usulután. Tesis. Ing. Agr. San Salvador, SV. UES. 65p.

Sari, AI; Susilo, AW. (2011). Indikasi Pengaruh Xenia Pada Tanaman Kakao (Theobroma cacao L.). (en línea). Pelita Perkebunanis 27(3), 181-190. Consultado 24 jul.2016. Disponible en: https://www.ccrjournal.com/ index.php/ccrj/article/download/155/pdf

Villamil, AP et al. 2013. Características de Calidad del Cacao de Colombia, Catálogo de 26 Cultivares, UIS, Bucaramanga, CO. 101 p.

Zambrano Pazmiño, LA. 2010. “Establecimiento, Manejo y Capacitación en Vivero de Cacao (Theobroma cacao L.) Utilizando Dos Tipos de Injertos en la Comunidad de Naranjal II del Cantón Quininde Provincia de Esmeraldas” (en linea). Tesis Ing. Agr. MANABI, EC. UTEMA. 92p. Consultado 6 sep. 2012. Disponible en: http://repositorio. utm.edu.ec/bitstream/123456789/238/1/ TESIS%20CACAO%20LUIS%20ZAMBRANO. pdf

Zuñiga Cernades, L. 2012. Manual Práctico del Cultivo de Cacao en El Salvador, 1ª Edición. MAG-CENTA/ IICA. La libertad, SA. 86 p.

Published

2022-11-09

How to Cite

Morphoagronomic characterization of Creole cocoa (Theobroma cacao L.) and its incidence in the selection of promising germplasm in areas of natural presence in El Salvador. (2022). Revista Minerva, 2(1), 31-50. https://revistas.ues.edu.sv/index.php/minerva/article/view/2405