Effect of the use of propylene glycol as a gluconeogenic additive in lactating sows in El Progreso farm, Suchitoto municipality, Cuscatlán department, El Salvador
Keywords:
Producción Láctea, Lechones, Conversión AlimenticiaAbstract
The research was carried out in sows of the PIC® line from first to fourth birth, in the farm the progress located in the municipality of Suchitoto, Cuscatlán, El Salvador, in the period from November 2018 to January 2019. The purpose was to show an increase of weights of piglets at weaning due to better milk production, by using addition to the propylene glycol gluconeogenic feed. 80 experimental units were used, 40 being for the control treatment and 40 for the propylene glycol treatment, the 40 sows of each treatment were divided (10 by birth number). The sows chosen for the study should be homogeneous and not have very high weight ranges between them, in addition to being in optimal health and not having negative histories during childbirth or maternity, the sows under treatment were identified in their technical file and in the feeder with his earring number. Propylene glycol was given orally as an additive in the food, being given twice a day during the entire period of breastfeeding, the dose used was at a rate of 1 kg per tonne of concentrate. According to the results obtained through the Wilcoxon-Mann-Whitney statistical test with a level of significance of 0.05 (p <0.05), if there are significant differences between treatments for weight loss and feed conversion in sows of all births, being more efficient in sows of first birth for weight loss; First and second birth for feed conversion, in weight at the time of piglet weaning there is a significant difference for the sows of first and third birth, no significant difference being found for the number of piglets weaned for the sows of any birth
References
Borja, E, Medel, P. 1998. Avances en la alimentación del porcino: I. Lechones y cerdos de engorde y III. Reproductoras. In: P.Ga , Rebollar C, de Blas, G.G. Mateos, editor. XIV Curso de especialización FEDNA: Avances en nutrición y alimentación animal. Madrid (España). p. 261-312. Consultado el Jul 14 2019. Disponible en: http:// fundacionfedna.org/sites/default/files/98CAPXVI.pdf.
Giraldo, C. 2004. Mortalidad Pre-Destete: Retos y soluciones (en línea), Consultado en 6 Abr. 2019, Disponible en: https://projects.ncsu.edu/project/swine_extension/healthyhogs/book2004/giraldo/giraldo.pdf
Gutiérrez, H. 2015. Sustratos gluconeogénicos y energía en la nutrición porcina (en línea), Mexico, Consultado en 4 abr. 2019, Disponible en: https://www.engormix.com/porcicultura/articulos/sustratos-gluconeogenicos-energianutricion-t32725.htm
Herrera, H. 2010. Sustratos gluconeogénicos y energía en la nutrición porcina. (En Línea). Consultadoen30Abr.2019.Disponibleen: https://www.porcicultura.com/destacado/Sustratos-Gluconeog%C3%A9nicos-y-energ%C3%ADa-en-la-nutrici%C3%B3n-porcina
Hibbitt, KG. Bovine ketosis and its prevention, Vet. Rec.105, 13-15, 1979.
INNOVO (Innovaciones Nutricionales S.A de C.V.). 2017. ATP Booster. Potenciador de la Energía. (Pdf). Inovo. 1-2.
Ministerio de Medio Ambiente y Recursos Naturales de El Salvador (MARN). 2018. página oficial (en línea). Consultado en 23. Abr. 2018. Disponible en: http://www.marn.gob.sv/
Mendoza, JA. 2018. Inclusión de Lipofeed® como fuente de energía en dieta de cerdas gestantes y lactantes (en línea). Escuela Agrícola Panamericana. Zamorano. Honduras. Consultado en 09. May. 2019. Disponible en https://bdigital.zamorano.edu/bitstream/11036/6349/1/CPA-2018-T060.pdf.
Patience, JF. 2009. La energía de la dieta en el ganado porcino (en línea). Estados Unidos, Consultado en 19. Jul. 2018. Disponible en: https://albeitar.portalveterinaria.com/noticia/10231/articulos-nutricion-archivo/la- energia-de-la-dieta-en-el-ganado-porcino.html
Palomo, A. 2004. Mortalidad en lechones pre destete (en línea).España. Consultado en 06. Abr. 2019. Disponible en: http://axonveterinaria.net/web_axoncomunicacion/criaysalud/4/cys_4_Mortalidad_lechones_predestete.pdf
Paulino, JA. 2014. Manejo de cerdito destetado precoz y ultra precoz (en línea). República Dominicana. NTECRD. SA. Consultado en 23. Abr. 2018. Disponible en: https://www.engormix.com/porcicultura/articulos/manejo-cerdito-destetado-precozt26476.htm
Quiles, A. 2004. Factores que inciden en la mortalidad neonatal en los lechones. (en línea). Disponible en: http://www.vet-uy.com/articulos/cerdos/050/0023/porc023.htm
Vélez, JE. 2011. Evaluación del impacto de la pérdida de peso y condición corporal durante la lactancia en cerdas primerizas (en línea). Tesis. Lic. Industria Pecuaria, Colombia. UL. Consultado el 09.Abr.2019. Disponible en: http://repository.lasallista.edu.co/dspace/bitstream/10567/828/1/Perdida_peso_interva lo_destete_servicio.pdf?fbclid=IwAR2gatjMsMhQNUmbdFeIE1JUgmAhVPZkNJBYs15UmPimax7tvU9f63yb-po
Downloads
Published
Issue
Section
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

