The Job training of president and partners in gastronomic service cooperatives from a socio-educational perspective

Authors

  • Maritza Cobas Conte Universidad de Ciencias Pedagógicas "Enrique José Barona"
  • Mirurgia Ramírez Santana Universidad de Ciencias Pedagógicas "Enrique José Barona"

Keywords:

Job training, Cooperatives of gastronomic services,, Socio-educational vision

Abstract

When, in Cuba, the new economic-social policy recognizes with a sustainability approach that, among its work priorities is training for managers and workers, involved in the learning processes of new forms of non-state management, this article has relevance social-scientific. His contribution from the theoretical point of view lies in a pioneering study that from the instance of the Ministry of Internal Trade, in 2018, made it possible to approach the systematization of the theoretical references of job training with a socio-educational vision. Its practical significance is given in the fact that the results obtained to identify the current state of the labor training of presidents and partners of the gastronomic service cooperatives, with the intention of achieving greater and consumer protection, as well as improving the operation of the establishments that are managed in a non-state way in this economic modality

Downloads

Download data is not yet available.

References

Billikopf, E. G. (2016). Capacitación de personal. Administración Laboral Agrícola. Universidad de California.

Caride. J. (s/f.). La Pedagogía Social en la vida cotidiana. Realidades y desafíos en la construcción de una ciudadanía, global - local alternativa. Universidad de Santiago de Compostela, España.

Castro, R (2016). Discurso pronunciado por Raúl Castro Ruz en la Asamblea Nacional del Poder Popular, La Habana, Cuba.

CINTERFOR. (1999), Formación y Trabajo: De ayer para mañana, en Cuaderno de Trabajo 1 ETP. OEI. Madrid,

Cobas, Maritza 2014) Acercamiento a la educación desde la perspectiva sociológica. Pueblo y Educación, La Habana.

Decreto Ley No 350 )2018) .de la capacitación a los trabajadores.

Dewey, J. (1944). Democracy and Education. The Free Press.

Frigo, Edgardo (2016)3. Consultor especialista en management de seguridad, experto en capacitación y Director de este foro profesional (http:///www.forodeseguridad.com/frigo.htm )

Gelaf, G. (s/f.). Capacitación, Materia: Psicología del Trabajo

Nussbaum. M, 2015, El duro discurso de Marta Nussbaum: Disponible en el Heraldo.co, Educación.

Ortega, F. (1995). Historia de la educación y las doctrinas pedagógicas, presentación en Durkheim, E. Barcelona: La Piqueta

Petrus, A. (1998). Pedagogía Social, Editorial S.A Ariel Barcelona.

Quintana. M. (2008). Tesis para optar el título académico en Máster en Ciencias Históricas, Universidad Centro Occidental “Lisandro Alvarado”, (UCLA) Barquisimeto

Ramírez. Mirurgia (2018), “Fundamentos teóricos-metodológicos que sustentan la capacitación laboral de los presidentes y socios de las cooperativas de servicios gastronómicos, En Tesis presentada en opción al Titulo Académico de Master en Educación, La Habana, Centro Pedagógico.

Úcar. A.Y. (2001). En Planella J. y Vilar, J. (Eds ). El por qué y para qué de la Pedagogía Social. Intervención socioeducativa y vida social. La Pedagogía Social en la sociedad de la información. Barcelona: UOC, 2006

Valdés Ortega, J.F. (1998) Una vía para perfeccionar el perfil de los ejecutivos docentes y metodólogos en La Educación Avanzada. Tesis en opción al grado académico de Máster. La Habana: ISPEJV. Cuba

Published

2022-05-13

How to Cite

Cobas Conte, M., & Ramírez Santana, M. (2022). The Job training of president and partners in gastronomic service cooperatives from a socio-educational perspective. Conjeturas Sociológicas, 10(27), 62–85. Retrieved from https://revistas.ues.edu.sv/index.php/conjsociologicas/article/view/2205

Issue

Section

Artículos