El Salvador, international trade and agricultural products: the case of corn within the Free Trade Agreement with the United States

Authors

  • Carlos Ayala Durán Federal University of Rio Grande del Sur

Keywords:

Corn, Free Trade, CAFTA, Basic grains, Tariffs, El Salvador-United States

Abstract

The following article has two objectives: To identify the different types of corn as coded by the Salvadorian tariff system and to evaluate what is the tariff concessions granted by El Salvador for American corn imports. To evaluate that protection, this text focuses on the three most important corn types included in the Free Trade Agreement with the USA: White corn, yellow corn and corn seed. To achieve aforementioned objectives, the present work adopts food sovereignty as conceptual framework. Based of the mentioned agreement, white corn has been partially liberalized only applying import quotas as protection. In the case of yellow corn, the quotas are significantly higher than those applied to white maize, with the difference that the former will achieve zero tariff in the 15th year. Finally, corn seed enjoys zero tariff since the treaty came into force in 2006.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

  • Carlos Ayala Durán, Federal University of Rio Grande del Sur

    Doctor in Rural Development from the Faculty of Economics of the Federal University of Rio Grande do Sul (Brazil). He completed a postdoctoral stay in the Development Economics Program of the Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul. Research lines: Rural economics and sociology, agri-food systems and economic policy.

     

References

“Declaración final del Foro Mundial sobre Soberanía Alimentaria”, 2001, http://www.fao.org/eims/secretariat/right_to_food/showDocument.asp?doc_id=218698&main=false&name=AH290_Sp.pdf.

Alexander Segovia, “Cambio estructural, políticas macroeconómicas y pobreza en El Salvador”, en Política macroeconómica y pobreza en América Latina y el Caribe, ed. Enrique Ganuza, Taylor Lance, y Samuel Morley (Madrid: Mundi-Prensa, 1998), 489-539.

Anajá Machado et al., “Segurança Alimentar e Nutricional e a Sustentabilidade”, en Desenvolvimento, agricultura e sustentabilidade, SEAD (Porto Alegre: Universidade Federal do Rio Grande do Sul, 2016), 93-114.

Carlos Ayala Durán y Lovois de Andrade Miguel, “Acumulación de riqueza: sistemas agrarios en la región norte del departamento de La Libertad, El Salvador”, Ágora 18, n. 2 (2016): 134-149, doi:10.17058/agora.v18i2.8457.

Carlos Ayala Durán y Paulo Waquil. “Agricultura orgánica, maíz criollo y extensión rural: percepciones de profesionales salvadoreños” Realidad y Reflexión (2019): 41-61.

Carlos Ayala Durán, “Sistema agroalimentario del maíz blanco en Ciudad Arce, municipio de El Salvador” (Tesis doctoral, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, 2018).

Christopher White, The History of El Salvador (Connecticut: Greenwood Press, 2009).

Comisión Internacional de Dirección de Nyeleni 2007, Nyéléni 2007: Foro sobre La Soberanía Alimentaria (Malawi: CIDN, 2007), 9.

Eric Ching, “El Levantamiento de 1932”, en El Salvador Historia mínima 1811-2011, ed. Erick Orellana y Sajin Herrera (San Salvador: Secretaría de Cultura de la Presidencia de la República, 2011).

Ernesto Galdámez, “El programa de ajuste estructural en El Salvador: algunos indicadores de sus resultados económicos”, Realidad: Revista de Ciencias Sociales y Humanidades, n.o 32 (1993): 117-29.

Fundación Salvadoreña para la Reconstrucción y el Desarrollo (REDES), La agricultura familiar en el centro de las políticas agrícolas. Análisis del Plan de Agricultura Familiar (PAF) y su presupuesto (San Salvador: REDES, 2014).

Guadalupe Trigueros, “Productores temen por importación de maíz”, elsalvador.com, 9 de septiembre de 2003, http://archivo.elsalvador.com/noticias/2003/09/09/negocios/negoc1.html.

Henry Bernstein, “Food Sovereignty via the ‘Peasant Way’: A Skeptical View”, The Journal of Peasant Studies 41, n.o 6 (2 de noviembre de 2014): 1031-1063, doi:10.1080/03066150.2013.852082.

Iris Rodríguez, Yensi Flores y Jorge Carrasco, “Dinámica de conservación en el lugar de las variedades criollas de maíz en la aldea El Trapiche, Choluteca, Honduras”, Revista Ciencia y Tecnología, 2015, 79-93.

Jorge Bolaños, Síntesis de Resultados Experimentales del PRM 1993-1995, vol. 5 (Guatemala: Centro Internacional para el Mejoramiento del Maíz y el Trigo, 1997).

José Víctor Aguilar Guillén, “El Salvador: la apertura comercial y la integración centroamericana”, Alternativas para el Desarrollo, n. 38 (1996): 10-19.

Juan Carlos Rosas-Sotomayor, Omar Gallardo Guzmán y José Jiménez Torres, “Mejoramiento de maíces criollos de Honduras mediante la aplicación de metodologías de fitomejoramiento participativo”, Agronomía Mesoamericana, 2006, 383-92

Larissa Martell y Benjamín Ramos, Evolución del Grado de Dependencia Subsector Granos Básicos El Salvador, Documentos de discusión (San Salvador: CEICOM, 2010).

Ma Teresa Menchú y Humberto Méndez, Análisis de la situación alimentaria en El Salvador (Guatemala: Instituto de Nutrición de Centro América y Panamá, 2011).

Mariana Guareschi, David Gallar Hernández, Marta Rivera-Ferre, “Estrategias de cooperación internacional para el fortalecimiento de la soberanía alimentaria: aprendizajes desde las prácticas de las organizaciones en transición”, Revista Española de Estudios Agrosociales y Pesqueros 239 (2014): 129-64.

Marina Di Masso y Christos Zografos, “Constructing Food Sovereignty in Catalonia: Different Narratives for Transformative Action”, Agriculture and Human Values 32, n.o 2 (junio de 2015): 183-198, doi:10.1007/s10460-014-9528-0.

Ministerio de Agricultura y Ganadería (MAG), Caracterización de la cadena productiva de maíz blanco en El Salvador (San Salvador: Ministerio de Agricultura y Ganadería / Instituto Interamericano para la Cooperación Agrícola, n.f.).

Ministerio de Agricultura y Ganadería, Anuario de Estadísticas Agropecuarias 2016-2017 (Santa Tecla: MAG, 2017).

Ministerio de Economía (MINEC), IV Censo Agropecuario 2007-2008 (San Salvador: Ministerio de Economía y Dirección General de Estadística y Censos, 2009).

Ministerio de Economía, TLC DR-CAFTA: Ofreciendo Oportunidades para el Desarrollo. (San Salvador: MINEC, 2015).

Miquel Ortega Cerdà y Marta G Rivera-Ferre, “Indicadores internacionales de Soberanía Alimentaria: nuevas herramientas para una nueva agricultura”, Revibec: revista de la Red Iberoamericana de Economia Ecológica 14 (2010): 53-77.

Nelson Cuéllar, Silvia de Larios, y Herman Rosa, Cambio económico, empleo y pobreza rural en El Salvador (San Salvador: PRISMA, 2002).

Rafael Menjívar, Acumulación originaria y desarrollo del capitalismo en El Salvador (San José: Editorial universitaria Centroamericana, 1980).

Roberto Rubio-Fabián, “Los programas de estabilización y ajuste en El Salvador: Antecedentes, características, actores y líneas de acción”, Documento de Trabajo No.88 (San Salvador: Funde, 1997).

Rubio-Fabián, “Los programas de estabilización y ajuste en El Salvador: Antecedentes, características, actores y líneas de acción”.

Sulay Torres, “Soberania Alimentaria en Canarias” (Tesis de Grado, universidad de La Laguna, 2015).

Xavier García, La Soberanía Alimentaria: un nuevo paradigma (Barcelona: Veterinarios Sin Fronteras, 2003).

Downloads

Published

30-11-2020

How to Cite

“El Salvador, International Trade and Agricultural Products: The Case of Corn Within the Free Trade Agreement With the United States”. 2020. Revista Relaciones Internacionales 2 (1): 93-116. https://revistas.ues.edu.sv/index.php/reinter/article/view/1770.